Muž skončil po útoku na mužov zákona v policajnej cele

04.11.2011 Vranov nad Topľou

Sačurov 4. novembra (TASR) - Vranovský policajný vyšetrovateľ obvinil vo štvrtok (3.11.) z prečinu útoku na verejného činiteľa 38-ročného muža z obce Jarovnice - Močidľany v okrese Sabinov. Podľa slov hovorcu Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Prešove Daniela Džobanika napadol obvinený v priebehu tohto dňa v obci Sačurov (okres Vranov nad Topľou) počas služby mužov zákona a vyhrážal sa im zabitím.
Počas výkonu hliadkovej služby zbadal jeden z policajtov pred budovou Obecného úradu za volantom osobného auta obvineného muža, na ktorého vydal Okresný súd v Prešove príkaz na zatknutie pre trestný čin úverového podvodu. Príslušník Policajného zboru následne vyzval 38-ročného muža, aby sa identifikoval dokladom totožnosti, ten to ale odmietol.
Po odmietnutí spolupráce s políciou zo strany obvineného prišiel na miesto ďalší policajt z budovy neďalekej policajnej stanice, ktorý 38-ročného muža, ako aj jeho manželku vyzval, aby sa upokojili a prestali s protiprávnym konaním. "Keďže tieto výzvy nerešpektovali a ich agresivita a vulgárnosti na adresu policajtov sa neustále stupňovali, boli k autu privolaní ďalší traja policajti," doplnil Džobanik.
Muž však na výzvy polície nereagoval a po naštartovaní auta z miesta odišiel. Policajti preto v zmysle zákona o Policajnom zbore použili donucovací prostriedok - hrozbu strelnou zbraňou a jeden varovný výstrel do vzduchu. Ani to však obvineného nedonútilo zastaviť a naďalej unikal. "Na zastavenie vozidla preto policajti v zmysle zákona o PZ raz vystrelili na unikajúce auto, a to do pravého zadného kolesa," objasnil Džobanik.
V tom čase sa však v unikajúcom aute nachádzalo aj maloleté dieťa. "O tom, že je v aute, obvinený ani jeho manželka, až pokiaľ nedošlo k výstrelu na auto, policajtom nepovedali a pre nepriehľadné fólie na aute policajti počas zákroku a použitia donucovacích prostriedkov to nevedeli ani nemohli vedieť. Rodičia, a najmä otec, tak nepochopiteľne ohrozili svoje dieťa," podotkol krajský policajný hovorca s tým, že k zraneniu maloletej osoby nedošlo.
Ako ďalej uviedol, obvinený sa následne na policajnú stanicu v Sačurove neskôr osobne dostavil. Podľa neho bol muž naďalej voči policajtom agresívny a jednému z nich sa vyhrážal zabitím. Toho istého muža zákona následne aj fyzicky napadol. Za použitia donucovacích prostriedkov policajti obvineného následne spacifikovali a umiestnili do cely policajného zaistenia. "Následne boli vykonané procesné úkony a po vznesení obvinenia bol na obvineného spracovaný návrh na jeho vzatie do väzby," uzavrel Džobanik.
V súvislosti so štvrtkovým incidentom došlo podľa hovorcu KR PZ k zraneniu viacerých policajtov, ako aj 38-ročného muža. "Počas služobného zákroku jeden policajt utrpel zranenia s dobou liečenia do 7 dní a ďalší 10 – 14 dní. Obvinený utrpel zranenia s dobou liečenia 10 – 14 dní. Zároveň došlo aj k poškodeniu uniforiem zasahujúcich policajtov," uzavrel Džobanik.
 

Vyberte región